Penting Diri Sendiri

Penting Diri Sendiri

“Rasulullah S.A.W mengundang orang-orang Ansar untuk diberi bahagian mereka (tanah) di Bahrain, maka di antara mereka ada yang berkata, “Ya Rasulullah, jika anda melakukan hal tersebut kepada kami, maka lakukanlah hal yang sama terhadap saudara-saudara kami orang Quraisy”. Tetapi Baginda S.A.W tidak melakukan hal tersebut lalu Baginda S.A.W bersabda, “Sungguh kalian akan menyaksikan sikap individualistik (mementingkan diri) setelah pemergianku. Bersabarlah hingga kalian bertemu denganku”.”

[Hadis riwayat Imam Bukhari no. 2377]

‘al atsrah’ yang dimaksudkan di dalam hadis adalah sikap yang selalu mementingkan diri sendiri dan kerakusan untuk mendapatkan apa yang menjadi hak orang lain untuk kepuasan diri semata-mata sehingga merampas hak manusia lain.

Hadis di atas mengisahkan sikap setia kawan orang-orang Ansar yang tinggi terhadap sesama Muslim walaupun mereka berhak untuk mendapatkannya. Mereka memang terkenal dengan sikap suka melebihkan orang lain walaupun mereka juga memerlukannya. Allah memuji sifat orang Ansar melalui ayat 9 surah Al-Hasyr;

“Dan orang-orang (Ansar) yang mendiami negeri (Madinah) serta beriman sebelum mereka, mengasihi orang-orang yang berhijrah ke negeri mereka, dan tidak ada pula dalam hati mereka perasaan berhajatkan apa yang telah diberi kepada orang-orang yang berhijrah itu; dan mereka juga mengutamakan orang-orang yang berhijrah itu lebih daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam keadaan kekurangan dan amat berhajat. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang yang berjaya.”

(Al-Hashr: 9)

Pengajaran

(i) Setiap orang pasti mempunyai masalah tersendiri yang tidak difahami orang lain. Tetapi apabila sentiasa merasakan dia sahaja yang ada masalah, maka dia hanya akan beri tumpuan pada masalah dia sahaja tanpa ambil peduli orang lain.

(ii) Tidak akan ada manusia yang boleh hidup sendirian. Saling perlu memerlukan antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Semua memerlukan stok makanan di rumah, tetapi jangan sampai menafikan hak orang lain untuk mendapatkannya.

(iii) Termasuk juga dalam kategori pentingkan diri sendiri apabila tidak mengendahkan arahan untuk duduk di rumah supaya tidak menjadi penyambung rantaian virus.

(iv) Seandainya para ‘frontliner’ mementingkan diri, nescaya mereka juga akan memilih untuk berada di rumah dan membiarkan sahaja mereka yang terkena jangkitan melawan virus atau mati (moga dijauhkan). Tetapi mereka terus berusaha dan membahayakan nyawa mereka demi seluruh rakyat dan negara.

(v) Kepayahan dan keperitan yang dilalui bersama akan mendapatkan kemanisan di akhirnya insyaAllah.

Moga kita terpelihara daripada sikap buruk ini.